Zırhlı araç çarpan çocuğu hastanede iki saat beklettiler

Zırhlı araç çarpan çocuğu hastanede iki saat beklettiler

.

A+A-

5 yaşındaki çocuğun psikolojik açıdan allak bullak olduğunu belirten amca, başka bir ölümlü trafik kazası vakasının da hastanenin acilinde olduğunu anlattı: "Devletin bu çocuğu özel hastaneye götürmesi lazımdı. Devlet hastanesine götürdüler 2-3 saat bekletildi çocuk orada."

Urfa'nın Viranşehir ilçesi PTT Caddesi'nde zırhlı aracın çarpması sonucu araç altında kalarak ağır yaralanan 5 yaşındaki N.D. hayati tehlikeyi atlattı.

Çocuğun amcası İbrahim çocuğun dün akşam ameliyata alındığını, bugünse plastik cerrahın kontrol edeceği bilgisini paylaştı.

"Zırhlı aracın işlek caddeden geçmesi hata"

Zırhlı aracın çocuğa, Viranşehir'in insan trafiğinin en fazla olduğu Kuyumcular çarşısında çarptığını belirten amca, "Zırhlı araçların görüş açısı az olduğu için sokaklarda gezmemesi lazım. Bir olay, terör yok, işlek caddeden geçmesi bile hata" dedi.

Amca İbrahim çocuğun hastanede en az iki saat bekletildiğini belirterek tedavisinin özel hastanede devam etmesi gerektiğini söyledi ve dün yaşananları şöyle anlattı: 

"Olay yayanın bol olduğu buranın en işlek caddesinde yaşandı. karşıdan karşıya geçerken yaşanıyor olay, araç durmamış, görüntülerde de var. Bizim amacımız polise iftira atmak değil, olanı söylüyorum. Araçtaki şoförün kontrol etmesi gerekiyordu. Durması gereken yerde araç durmadığı için bu çocuk ezildi. Ölümden döndü. Zırhlı aracın tekeri kar lastiği gibidir, çocuğu çeviriyor. İki, üç santim kalmış gövdesinin ezilmesine, o saatten sonra da çocuk ölürdü zaten.

"Özel hastanede tedavi edilmesini istiyoruz"

"Yeğenimin annesi babası yanındaydı olay olurken. Polis aracıyla hastaneye götürmüşler. Mehmet Akif İnan Araştırma Hastanesi'ne kaldırdılar. Şu an çocuğun hayati tehlikesi yok ama yine de hem sağlık hem psikolojik açıdan allak bullak oldu çocuk. Devletin bu çocuğu özel hastaneye götürmesi lazımdı. Devlet hastanesine götürdüler 2-3 saat bekletildi çocuk orada. Aynı saatlerde başka bir ölümlü trafik kazası olmuştu ilçede, aynı hastaneye götürdüler yaralıları. Çocuk hastanedeki bu anların hepsine şahit oldu acilde. Dedik ki çocuğu buradan çıkartın normal bir odaya koyun çocuk burada korkuyor. Ne çocuğu içeriden çıkarabildik ne de anne baası yanına gidebildi. Çocuğu en az iki saat beklettiler, bizi de içeriye almadılar.

"Bu çocuğun bir an önce sağlığına kavuşmasını istiyoruz. Biz istiyoruz ki özel bir hastaneye gönderilsin sonuçta tedavisi daha iyi olur. devlet hastanesinde kalabalık."

"Cezasızlık güvencesi"

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ise şu açıklamayı yaptı:

"Bölgede zırhlı araç çarpmalarının sistematik hale gelmesinin sebebi kolluğun sahip olduğu cezasızlık güvencesidir. Devletin güvenlikçi politikaları sonucu sokaklara yığılan zırhlı araçlar, yaşam alanlarını tehlikeli hale getirmekte ve bunun sonucunda çocukların sağlıklı bir çevrede yaşama, oyun ve yaşam hakları ihlal edilmektedir. Sokaklar zırhlı araçlardan arındırılana ve çocukların güvenle oyun oynadıkları yerler haline gelene kadar mücadele edeceğiz."

Olay Meclis'te

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü konuyu Meclis'e taşıyarak hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sürücü, "Görüş alanı kısıtlı olan ve yaya sensörü bulunmayan bu tip araçların kentlerde olması yasaklanması gerekmektedir. Kamuoyu vicdanı bu şekliyle ağır derecede incitilmiştir. Bu konuda kamuoyuna açıklama yapılması elzemdir" dedi.

Sürücü şu soruları yöneltti:

1.2003 yılında bu yana sivil ölümüne sebebiyet veren kaç askeri personel tam ceza almıştır?
2. 2003 yılında bu yana sivil ölümüne sebebiyet veren kaç emniyet mensubu tam ceza almıştır?
3.2003 yılından bu yana yaşanan zırhlı araçla ezilme olaylarında kasıt araştırmasında bulundunuz mu?
4.Zırhlı araçla yaşanan ölümlerin çoğunun ara sokaklarda olmasını emniyet teşkilatı nasıl açıklamaktadır?
5.Zırhlı araçla yaşanan ölümlerin kaçında vali/Kaymakamlık veya emniyetten açıklama gelmiştir?
6.Şu an da zırhlı araç ile sivil ölümüne sebep olan kaç TSK ve Emniyet personeli tutuklu veya hükümlü bulunmaktadır?
7.Şanlıurfa'da yaşanan zırhlı araç kazası hakkında soruşturma başlatacak mısınız?
8.Konu hakkında kamuoyuna açıklamada bulunacak mısınız?

Bîanet

Nûçeya berê û ya piştre

NÛÇEYE ŞÎROVE BIKE

BALKÊŞÎ: Şîroveyên ku têde; çêr, heqaret, hevokên biçûkxistinê û êrîşa li ser bawerî, gel û neteweyên din hebin, dê neyêne erêkirin.
JI kerema xwe re şîroveyên xwe jî bi gramera kurdî ya rast û tîpên kurdî binivîsin